Saga bio

Saga bio Ödeshög drivs genom Kulturföreningen Saga. Det krävs inget medlemskap för att besöka Bion.

Vill du få Nyhetsbrev via mejl? Skicka din mejladress till bio @ sagakulturhus punkt se

 

Aktuella Filmer

Action
äventyr
thriller
Bond

2021-10-17 kl 18:30, No time to die

2 tim 43min

Från 15 år

Saga Bio Ödeshög visar nya Bond-filmen ”No time to die”.
James Bond har lämnat sin tjänst och njuter av ett lugnt liv på Jamaica. Det blir dock kortvarigt när hans gamla vän Felix Leiter från CIA dyker upp och ber om hjälp. Uppdraget att rädda en kidnappad forskare visar sig bli mer förrädiskt än väntat.

Biljettpris: 100 kr

drama

Kontrastfilm - Ni som önskar är välkomna att stanna på fika och eftersamtal. Vi bjuder.

2021-10-20 kl 18:30, Himmel över Libanon

1 tim 32 min

Från 15 år

Uttråkad med livet i den lilla schweiziska alpbyn åker den unga Alice till Libanon för att jobba som aupair. Där blir hon häftigt förälskad i Joseph, en uppfinningsrik astronom som har stora drömmar om att skicka den första libanesen till rymden. Alice känner att hon hittat ett hem i Josephs varm, välkomnande familj. Lyckan lyser i deras liv. Sedan kommer kriget.
Charmigt, poetiskt och politiskt skildras ett lands våldsamma nutidshistoria med en djupt mänsklig och kärleksfull blick.

Biljettpris: 100 kr

äventyr
komedi
familj
animerat

2021-10-24 kl 15:00, Ainbo: Amazonas väktare

1 tim 24min

Från 7 år

"Ainbo: Amazonas väktare" är berättelsen om en ung flicka som föddes och växte upp i den djupaste djungeln i Amazonas. En dag upptäcker hon att hennes hemland hotas och inser att det finns andra människor i världen förutom hennes folk. Med hjälp av hennes andliga guider, den magra armadillon "Dillo" och den tunga tapiren "Vaca", ger hon sig ut på en resa för att söka hjälp från Amazonas mest kraftfulla modersjäl, den enorma sköldpaddan “Motelo Mama”. Hon kämpar för att rädda sitt paradis mot girighet, exploatering och olaglig guldbrytning. Ainbo måste stoppa förstörelsen och den hotande ondskan av "Yacaruna", den mörkaste demonen som lever i Amazonas. Guidad av sin mors ande är Ainbo fast besluten att rädda sitt land och sitt folk innan det är för sent.

Biljettpris: 80 kr

komedi
drama
romantik

2021-10-24 kl 18:30, The French dispatch

1 tim 47min

Från 11 år

Wes Andersons nya film The french dispatch är en romantisk dramakomedi om ett gäng amerikanska journalister som arbetar på ett tidningsmagasin i en påhittad fransk stad på 1900-talet. Storyn berättar om några av redaktionens mest anmärkningsvärda artiklar.

Biljettpris: 100 kr

Dokumentär
drama

2021-10-31 kl 18:30, Gagarine

1 tim 35 min

Från 11 år

I höghuset i miljonprogramsområdet Cité Gagarine utanför Paris, drömmer 16-årige Yuri om att bli austronaut. Övergiven av sina föräldrar har bostadsområdet och människorna som befolkar det blivit hans familj. När det uppdagas att hela området ska rivas väcker det starkt motstånd. En efter en tvingas de ut ur sina lägenheter men Yuri kommer inte ut. Besatt av sin kärlek till rymden har han ett alldeles särskilt sätt att göra motstånd och när invånarna samlas för att protestera slås de av häpnad. Filmen spelades in när husen revs och är gjord i nära samarbete med de som tvingades se på när deras hem jämnades med marken.
I rollerna:
Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven
Regi - Fanny Liatard, Jérémy Trouilh

Biljettpris: 100 kr

Äventyr
höstlovsfilm
Ödeshögs kommun bjuder på filmen!

2021-11-03 kl 15:00, Croodarna 2: En ny tid

1 tim 35min

Från 7 år

Croodarna har överlevt mängder av faror och katastrofer, från livsfarliga förhistoriska odjur till att se sin dotter bli vanvettigt förälskad i en ny pojkvän. Men nu står de inför något som verkligen kommer att skaka om deras flock ordentligt och få dem att omvärdera allt de hittills trott om världen: en annan familj.
Croodarna behöver en ny plats att bo på. Så den första förhistoriska familjen ger sig ut i världen, på jakt efter en säkrare plats att kalla sitt hem.

Biljettpris: 0 kr

Visade Filmer

Två man och in kvinna i bakgrunden. Längst fram står en ung man.

2021-10-10, Dune

2 tim 37min - Från 11 år

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

Äventyr
drama
sci-fi
Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva.

2021-10-03, Lena

1 tim 43min - Från 7 år

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

Dokumentär
Filmen om Lena Nyman är ett ömsint porträtt av en av Sveriges mest genuina konstnärer.
När Lena Nyman blir antagen till Dramatens elevskola är hon redan en kändis i Sverige. Från scenskolan och 60-talets sprakande kulturliv blir hon plötsligt världsberömd med de kontroversiella Nyfiken-filmerna. När Lena dör 2011 lämnar hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter…
Genom ett unikt och delvis aldrig tidigare exponerat material målas ett levande porträtt fram. Via dagböcker, brev och fotografier kommer vi henne nära inpå livet med allt vad det innebär av kärlek, arbete, teaterliv, skrivande, alkohol och kroppshets. Där finns också den skärpta och fyndiga politiska blick som gör henne så brinnande aktuell än i dag. Och trots tvivel och svårigheter – i Lenas värld känner du dig aldrig ensam.
“Dokumentära ”Lena” är en kärleksförklaring till den ofta utsatta men också folkkära skådespelaren Lena Nyman. En porträttfilm som det är omöjligt att värja sig emot”
Dr. Lili Houghton och skepparen Frank Wolf

2021-09-26, Jungle Cruise

2 tim 7min - Från 11 år

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

action
äventyr
komedi
Den djärva upptäcktsresande Dr. Lily Houghton reser från London till Amazonas djungel. Hon är fast besluten att hitta ett urgammalt träd med helande förmågor som kan komma att förändra läkarvetenskapen för all framtid. Lily anlitar skepparen Frank Wolff och hans båt La Quila för att guida henne längs Amazonfloden. I den frodiga regnskogen döljer sig många faror och övernaturliga krafter och snart står inte bara deras eget öde på spel utan hela mänsklighetens.

Kontrastfilm

2021-09-22, Summer of 85

1 tim 40min - Från 11 år

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

drama
När 16-åriga Alexis kapsejsar med sin segelbåt blir han räddad av den två år äldre David och detta blir starten på deras nyblivna vänskap och blommande romans, en brinnande kemi mellan två unga killar vars känslor går från sommarflört till farlig besatthet.
SUMMER OF 85 är ett coming-of-age drama baserad på Adrian Chambers roman “Dansa på min grav” från 1982. Filmen är både skriven och regisserad av den hyllade franska regissören Francois Ozon och blev uttagen till Cannes filmfestivals Official Selection 2020.

2021-09-12, Respect

2 tim 26min - Från 11 år

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

Biografi
drama
musik
Jennifer Hudson spelar Aretha Franklin i ”Respect”, där vi får följa henne från att sjunga i sin fars kyrkokör till internationell stjärnstatus. Det är den otroliga historien om en av musikens största ikoners strävan att finna sin röst.
Det börjar i hemmet 1952. 10-åriga Aretha väcks av pappa pastorn för att sjunga för de berömda gästerna på festen i villan. Hon är sedan gospelstjärna vid pappas känslostarka predikningar.
Fadern är sträng och kontrollerande, föräldrarna separerade och Arethas älskade mamma dör. När hon är 15 år har Aretha fött två söner.
Farmor tar hand om barnen. Aretha turnerar med fadern och med Martin Luther King jr. 1960 förhandlar fadern ett skivkontrakt och hon börjar spela in jazz i New York utan att få hits.
När hon frigör sig från pappans inflytande går hon in i ett förhållande med en man som slår henne och också vill ha kontroll. Som 25-åring hamnar Aretha Franklin till sist rätt musikaliskt och får visa all sin skicklighet som sångare och musiker. Soulens drottning gör tidlösa klassiker. Några år av världssuccé, men också alkoholism och privat olycka.

2021-09-05, Apstjärnan

1 tim 16min - Barntillåten

Visa mer

Biljettpris: 80 kr

Film under filmfestival
animerat
barn
familj
Jonna vill ingenting hellre än att bli adopterad och tar vilken förälder som helst så länge de älskar henne. När en ny potentiell mamma parkerar framför barnhemmet i en gammal skruttig bil, får Jonna en chock när bildörren öppnas och en GORILLA kliver ut! Jonna är inte helt säker på att hon har lust att åka hem med den stora, håriga, klumpiga apan, men när hon ändå följer med så lyckas de båda hitta likheter, vänskap och till och med kärlek trots de extrema, yttre olikheterna. Precis när allt blivit bra hotar kommunpampen Tord deras nyfunna hemfrid och familjelycka. Apstjärnan är regisserad av Linda Hambäck (”Gordon och Paddy”) och rösterna görs av bl a Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Rebecca Gerstmann.

2021-09-04, Nomadland

1 tim 48min - Barntillåten

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

film under filmfestival
Bästa kvinnliga skådespelare
bästa regi
Fern, en kvinna som efter den ekonomiska kollapsen i den lilla staden på Nevadas landsbygd, packar sin bil och ger sig ut på vägarna för att upptäcka livet utanför det konventionella samhället, som en modern nomad. I filmen träffar vi verklighetens nomader, Linda May, Swankie och Bob Wells som blir Ferns mentorer och vänner under hennes utforskning av det vida landskapet i västra USA.
“Nomadland är lika delar ett intimt karaktärsporträtt som en vidsynt skildring av vår tids USA. En film om att köra långt, långt bort för att hitta hem. Mittemellan det dokumentära och fiktionella berättandet fångar regissören Chloé Zhaos empatiska kamerablick människoöden på drift från komplicerade liv genom vidunderligt vackra landskap.
Oscarsgalans stora vinnare, filmen vann pris för bästa film, bästa kvinnliga skådespelare och bästa regi!

2021-09-03, Minari

1 tim 55 min - Från 11 år

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

Film under filmfestival
drama
Jacob och Monica har lämnat Korea för möjligheternas land USA. Där tillbringar de några motiga år i Kalifornien där barnen Anne och David tillkommit, och nu går familjens flyttlass till Arkansas landsbygd där Jacob vill försöka sig på att odla koreanska grönsaker. Monica gillar inte sin nya tillvaro i en sliten gammal villavagn, och ser fram emot att hennes mamma Soonja snart ska komma från Korea för att bo hos dem och hjälpa till med barnen. Det visar sig att rappkäftade Soonja med sina egenheter ibland är till mer besvär än hjälp, och sjuårige David tycker ofta mormor är pinsamt koreansk. Men den amerikanska vischan är också en främmande värld där en udda familj kan svetsas samman för att de är annorlunda, samtidigt som de hittar oväntade vänner på vägen.
Minari är en ömsint berättelse om hur såväl växter som människor försöker rota sig och hitta hem på okänd mark. Filmen kammade hem en Golden Globe för bästa icke engelskspråkiga film och fick dessutom Oscarsnomineringar för Bästa film, för Lee Isaac Chungs regi och originalmanus, för Emile Mosseris stämningsfulla musik samt för Steven Yeuns huvudrollsinsats.

2021-07-14, Tove

2 tim 36 min - Barntillåten

Visa mer

Biljettpris: 100 kr

biografi
drama
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning.
Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.
Tove är en finlandssvensk biografisk film från 2020 i regi av Zaida Bergroth.