Saga bio

Saga bio Ödeshög drivs genom Kulturföreningen Saga. Det krävs inget medlemskap för att besöka Bion.

Aktuella filmer:

Tyvärr kära cineaster, så är filmen Suffragette inställd idag!
Det har blivit så olyckligt att filmen inte har kommit från distributören. Vi gör vårt bästa att boka om filmen och visa den som matine någon söndag under oktober istället.
Hoppas ni har förståelse för detta.
Idag kl 15 har vi istället Fika med rösträttssamtal och Majsa berättar om Mormor, rösträtten och Ellen Key.
Hjärtligt välkomna att komma och fika och samtala med oss!

Carry Mulligan, Bonham Carter och Meryl Streep

Söndag 19/9 kl 15.00,  Suffragette
Vi firar att det är hundra år sedan kvinnor fick rösta i Sverige för första gången!
Det gör vi genom att visa rösträttsfilmen “Suffragette”!
Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in striden för kvinnlig rösträtt. Suffragette skildrar vanmakten när orden tar slut och våld ter sig som enda vägen även när det kräver stora offer. Filmen utgör en utmärkt utgångspunkt för samtal om jämställdhet, aktivism och demokrati.
Suffragette är en brittisk dramafilm från 2015 i regi av Sarah Gavron. I huvudrollerna ses Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff, Ben Whishaw och Meryl Streep.
1 tim 46 min
Drama
Från 11 år
Biljettpris 100 kr
Efter filmen är fiket öppet. Vi bjuder in till eftersnack och hoppas på intressanta rösträttssamtal. Marianne Majsa Andersson berättar om Ellen Key och visar smakprov från sin utställning ”Mormor, rösträtten och Ellen Key”.
Hjärtligt välkomna!

Bio Kontrast visar det fransk-belgiska dramat ”Summer of 85” från 2020.

Två personer på motorcykel
Onsdag 22/9 kl 18.30,  Summer of 85
När 16-åriga Alexis kapsejsar med sin segelbåt blir han räddad av den två år äldre David och detta blir starten på deras nyblivna vänskap och blommande romans, en brinnande kemi mellan två unga killar vars känslor går från sommarflört till farlig besatthet.
SUMMER OF 85 är ett coming-of-age drama baserad på Adrian Chambers roman “Dansa på min grav” från 1982. Filmen är både skriven och regisserad av den hyllade franska regissören Francois Ozon och blev uttagen till Cannes filmfestivals Official Selection 2020.
1 tim 40 min
Från 11 år
Biljettpris 100 kr

Eftersamtal med fika i caféet på plan 2 för den som önskar.


En man och en kvinna hållandes i rep

Söndag 26/9 kl 18.30,  Jungle Cruise
Den djärva upptäcktsresande Dr. Lily Houghton reser från London till Amazonas djungel. Hon är fast besluten att hitta ett urgammalt träd med helande förmågor som kan komma att förändra läkarvetenskapen för all framtid. Lily anlitar skepparen Frank Wolff och hans båt La Quila för att guida henne längs Amazonfloden. I den frodiga regnskogen döljer sig många faror och övernaturliga krafter och snart står inte bara deras eget öde på spel utan hela mänsklighetens.
2 tim 7 min
Action-äventyr-komedi
Från 11 år
Biljettpris 100 kr

Söndag 3/10 kl 18.30,  Lena
Filmen om Lena Nyman är ett ömsint porträtt av en av Sveriges mest genuina konstnärer.

När Lena Nyman blir antagen till Dramatens elevskola är hon redan en kändis i Sverige. Från scenskolan och 60-talets sprakande kulturliv blir hon plötsligt världsberömd med de kontroversiella Nyfiken-filmerna. När Lena dör 2011 lämnar hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter…

Genom ett unikt och delvis aldrig tidigare exponerat material målas ett levande porträtt fram. Via dagböcker, brev och fotografier kommer vi henne nära inpå livet med allt vad det innebär av kärlek, arbete, teaterliv, skrivande, alkohol och kroppshets. Där finns också den skärpta och fyndiga politiska blick som gör henne så brinnande aktuell än i dag. Och trots tvivel och svårigheter – i Lenas värld känner du dig aldrig ensam.

“Dokumentära ”Lena” är en kärleksförklaring till den ofta utsatta men också folkkära skådespelaren Lena Nyman. En porträttfilm som det är omöjligt att värja sig emot”

1 tim 43 min
Dokumentär
Från 7 år
Biljettpris 100 kr

Två man och in kvinna i bakgrunden. Längst fram står en ung man.

Söndag 10/10 kl 18.30,  Dune

Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva

Äventyr/drama/sci-fi
2h 37 min
Från 11 år
Biljettpris 100 kr


Visade filmer:

Söndag 12/9 kl 15.00,  Respect
Jennifer Hudson spelar Aretha Franklin i ”Respect”, där vi får följa henne från att sjunga i sin fars kyrkokör till internationell stjärnstatus. Det är den otroliga historien om en av musikens största ikoners strävan att finna sin röst.
Det börjar i hemmet 1952. 10-åriga Aretha väcks av pappa pastorn för att sjunga för de berömda gästerna på festen i villan. Hon är sedan gospelstjärna vid pappas känslostarka predikningar.
Fadern är sträng och kontrollerande, föräldrarna separerade och Arethas älskade mamma dör. När hon är 15 år har Aretha fött två söner.
Farmor tar hand om barnen. Aretha turnerar med fadern och med Martin Luther King jr. 1960 förhandlar fadern ett skivkontrakt och hon börjar spela in jazz i New York utan att få hits.
När hon frigör sig från pappans inflytande går hon in i ett förhållande med en man som slår henne och också vill ha kontroll. Som 25-åring hamnar Aretha Franklin till sist rätt musikaliskt och får visa all sin skicklighet som sångare och musiker. Soulens drottning gör tidlösa klassiker. Några år av världssuccé, men också alkoholism och privat olycka.
2 tim 26 min
Från 11 år
Biljettpris 100 kr

Filmfestival 3-5 september

Under helgen visar vi fem filmer:
Fredag 3/9 kl 18.30 Minari
Lördag 4/9 kl 15 Nomadland, kl 18.30 The man who sold his skin
Söndag 5/9 kl 15 Apstjärnan (barnfilm), kl 18.30 En runda till
Övriga saker kommer också att hända i huset, Café med fika och enkel mat. Barnklädesbytardag. Konstutställning. Prova-på-drejning. Vi ses i Saga!

Kan vara en bild av 3 personer, barn, utomhus och text där det står ”MINARI”

Fredag 3/9 kl 18.30,  Minari
Jacob och Monica har lämnat Korea för möjligheternas land USA. Där tillbringar de några motiga år i Kalifornien där barnen Anne och David tillkommit, och nu går familjens flyttlass till Arkansas landsbygd där Jacob vill försöka sig på att odla koreanska grönsaker. Monica gillar inte sin nya tillvaro i en sliten gammal villavagn, och ser fram emot att hennes mamma Soonja snart ska komma från Korea för att bo hos dem och hjälpa till med barnen.
Det visar sig att rappkäftade Soonja med sina egenheter ibland är till mer besvär än hjälp, och sjuårige David tycker ofta mormor är pinsamt koreansk. Men den amerikanska vischan är också en främmande värld där en udda familj kan svetsas samman för att de är annorlunda, samtidigt som de hittar oväntade vänner på vägen.
Minari är en ömsint berättelse om hur såväl växter som människor försöker rota sig och hitta hem på okänd mark. Filmen kammade hem en Golden Globe för bästa icke engelskspråkiga film och fick dessutom Oscarsnomineringar för Bästa film, för Lee Isaac Chungs regi och originalmanus, för Emile Mosseris stämningsfulla musik samt för Steven Yeuns huvudrollsinsats.
115 min
Från 11 år
2020
Biljettpris 100 kr, eller filmpass för alla helgens filmer 300 kr.
Eftersamtal för dem som vill diskutera filmen, vi ses på cafeet på plan 2 direkt efter filmen.

Kan vara en bild av 1 person, står och himmel

Lördag 4/9 kl 15, NOMADLAND:
Fern, en kvinna som efter den ekonomiska kollapsen i den lilla staden på Nevadas landsbygd, packar sin bil och ger sig ut på vägarna för att upptäcka livet utanför det konventionella samhället, som en modern nomad. I filmen träffar vi verklighetens nomader, Linda May, Swankie och Bob Wells som blir Ferns mentorer och vänner under hennes utforskning av det vida landskapet i västra USA.
“Nomadland är lika delar ett intimt karaktärsporträtt som en vidsynt skildring av vår tids USA. En film om att köra långt, långt bort för att hitta hem. Mittemellan det dokumentära och fiktionella berättandet fångar regissören Chloé Zhaos empatiska kamerablick människoöden på drift från komplicerade liv genom vidunderligt vackra landskap.
Oscarsgalans stora vinnare, filmen vann pris för bästa film, bästa kvinnliga skådespelare och bästa regi!
1 tim 48 min
Barntillåten
2020
Biljettpris 100 kr, eller filmpass för alla helgens filmer 300 kr.
Eftersamtal för dem som vill diskutera filmen, vi ses på cafeet på plan 2 direkt efter filmen.

Kan vara en bild av en eller flera personer och tatueringLördag 4/9 kl 18.30 , THE MAN WHO SOLD HIS SKIN:
Sam Ali har flytt från kriget i Syrien till Libanon, men ser ingen framtid där. Han drömmer om ett liv i Europa tillsammans med sitt livs stora kärlek Abeer. Plötsligt får han ett oväntat erbjudande. En av världens stora samtida konstnärer vill ställa ut honom som ett levande konstverk- med passet intatuerat på ryggen. En biljett till frihet? Eller tvärtom?
Det är kärleken och desperationen som driver Sam till att acceptera att bli ett konstverk för chansen att få komma till Europa.
The man who sold his skin blev nominerad till en Oscar för bästa utländska långfilm.
104 min
Från 11 år
2020
Biljettpris 100 kr, eller filmpass för alla helgens filmer 300 kr.
Eftersamtal för dem som vill diskutera filmen, vi ses på cafeet på plan 2 direkt efter filmen.

Kan vara en teckning av 3 personer

Söndag 5/9 kl 15 , barnfilmen APSTJÄRNAN:
Jonna vill ingenting hellre än att bli adopterad och tar vilken förälder som helst så länge de älskar henne. När en ny potentiell mamma parkerar framför barnhemmet i en gammal skruttig bil, får Jonna en chock när bildörren öppnas och en GORILLA kliver ut! Jonna är inte helt säker på att hon har lust att åka hem med den stora, håriga, klumpiga apan, men när hon ändå följer med så lyckas de båda hitta likheter, vänskap och till och med kärlek trots de extrema, yttre olikheterna. Precis när allt blivit bra hotar kommunpampen Tord deras nyfunna hemfrid och familjelycka.
Apstjärnan är regisserad av Linda Hambäck (”Gordon och Paddy”) och rösterna görs av bl a Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Rebecca Gerstmann.
1 tim 16 min
Barntillåten
2021
Biljettpris 80 kr, eller filmpass för alla helgens filmer 300 kr.
Eftersamtal för dem som vill diskutera filmen, vi ses på cafeet på plan 2 direkt efter filmen.

Söndag 5/9 kl 18.30 visar vi festivalens avslutande film EN RUNDA TILL:
Det finns en teori om att människan är född med en halv promille för lite. Vi känner alla till att alkohol i blodet öppnar sinnet för omvärlden, problemen verkar mindre och kreativiteten ökar. Efter det första glaset flyter samtalen lättare och nya möjligheter öppnar sig.
Martin är gymnasielärare. Han känner sig gammal och trött och hans äktenskap har gått i stå. Uppmuntrad av teorin inleder Martin och hans tre vänner ett experiment att ständigt vara alkoholpåverkade. Om Churchill vann andra världskriget i en tät dimma av sprit, vad kunde de starka dropparna inte göra för dem och deras studenter?
Filmen vann 2021 Oscar för bästa internationella långfilm 2020.
Biljettpris 100 kr, eller filmpass för alla helgens filmer 300 kr.
Eftersamtal för dem som vill diskutera filmen, vi ses på cafeet på plan 2 direkt efter filmen.